JABŁECZNIK

JABŁECZNIK

Cudownego wieczorku życzę i spokojnej nocy.

3 i 3/4 szkl. mąki, 1 szkl. cukru,3 jaja, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy,kostka margaryny,1-2 łyżki śmietany. Zagniesc ciasto i podzielic na dwie części i schłodzic w lodówce 30 min.Pierwszą częśc rozwałkowac i wyłożyc na blaszkę i posypac bułką tartą
Nadzienie: 2 kg jabłek,0,5 szkl. cukru,1 łyżeczka cynamonu, 1 kisiel cytrynowy. Jabłka zetrzec na tarce,dodac cukier,cynamon i dusic na małym ogniu 15 min.Na koniec wsypac kisiel.Wystudzic.
Tak wystudzone nadzienie wylożyc na ciasto i przykryc drugim rozwałkowanym ciastem. Piec 50 min w 180 st. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.

zoja54

zoja54 2016-08-30

Wspaniałe ciasto:)

wolke1

wolke1 2016-09-01

prosto i smacznie,,,,,tak lubie

halinag

halinag 2016-09-14

taki jabłecznik lubię:))

irena56

irena56 2016-10-08

Pyszne ciasto,,,

dodaj komentarz

kolejne >