Wspaniałego nowego tygodnia życzę...
RYBA PO GRECKU
1 kg ryby morskiej( np; tilapia, morszczuk,sola) 1 seler, 3 marchewki, 2 pietruszki,3 cebule,przyprawa do ryb,3 listki laurowe,3 ziela angielskie.Filety rozmrozic umyc,osuszyc ręcznikiem papierowym i przyprawic przyprawą do ryb i odstawic na godzinę.Obtączyc rybę w mące i usmażyc na oleju. Po usmażeniu pokroic na kawałki.
Sos:4 szkl. wody, 6 łyżek cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 6 łyżek octu, sól, pieprz do smaku.
Cebulę pokroic w kosteczkę i podsmażyc na rumiano dodac starkowane na tarce warzywa i chwile smażyc.Składniki na sos zagotowac,dodac podsmażone warzywa ,listek oraz ziele angielskie wszystko dusic 20 min.
W pojemniku przekładac: ryba , sos z warzywami