Ciasto:3 szkl. mąki,1 margaryna,5 żółtek,2-3 łyżki śmietany,2 łyżeczki proszku do pieczenia,0,5 szkl. cukru. Piana: 5 białek,1/4 szkl.cukru,2 kisiele cytrynowe lub 2 budynie śmietankowe bez cukru Owoce:10 jabłek, 6 gruszek,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżka grysiku,1 cukier waniliowy ,cukier do smaku Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkęwyłożoną papierem do pieczenia. Obrane jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nich sok i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto obsypać łyżką grysiku i wyłożyć na nie owoce. Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo cukier,kisiel lub budynie. Ubitą pianę przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze ok. 170 st. przez około 50 minut.