Ciasto: 3 szkl. mąki,6 żółtek,kostka margaryny,0,5 szkl. cukru,cukier waniliowy,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części.Jedną część wyłożyć na blaszkę i piec 15-20 min w 180 st.
Beza: 6 białek,3/4 szklanki cukru, garść płatków migdałowych.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pianę wykładamy na drugi, nie upieczony spód ciasta. Wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. aby beza zbrązowiała.Wystudzić.
Galaretka z malinami: 500 g malin( mogą być mrożone) 3 galaretki malinowe, 4 szkl. wody..Galaretki rozpuszczamy w wrzącej wodzie studzimy. Maliny wsypujemy do zimnej galaretki i odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30%,3 łyżki cukru pudru,cukier waniliowy,2,5 łyżki żelatyny,0,5 szkl.wody. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szkl. szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy i wykładamy na galaretkę.
Ciasto z bezą delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na warstwie śmietanowej, bezą do góry. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
anana57 2017-03-28
Pyszności ale u mnie post, jeszcze długo zanim powrócę do normalnego jedzenia.Samych radosnych chwil. Pięknego dnia, słoneczka i uśmiechu życzę:))