Składniki
Jasne ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
kost. margaryny
1 jajko
Ciemne ciasto:
3 jajka
szkl. gęstej śmietany
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki kakao
łyżeczka sody
Krem:
1/2 l mleka
cukier waniliowy
szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
*1 op. biszkoptów.
Ciasto Biedronka - sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.
2. Białka ubić. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Piec około godz. w 180 st.
3. Większość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.
4.Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na krem poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.
dodane na fotoforum:
alka10 2011-12-15
PIEKŁAM JUZ BIEDROKE DWA RAZY ALE TROSZKE INACZEJ JAK PANI-POZDRAWIAM SERDECZNIE I DOBREJ NOCY ŻYCZĘ:))