Rolada z szpinakiem . Polecam :)))

Rolada z szpinakiem . Polecam :)))

450 g mrożonego szpinaku
300 g wędzonego łososia w płatach
4 jajka
2 opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim (300g) lub innego serka Almette
1 łyżeczka masła
4 ząbki czosnku jeśli ktos lubi :)
sól
pieprz
do serka można dodać chrzan wyostrza smak potrawy.

Szpinak podsmażamy na patelni z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez wyciskasz, solą i pieprzem. Na sitku odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam na blasze o wymiarach 34x23 cm) i pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C. Przestygnięty placek smarujemy równomiernie serkiem, a na nim układamy płaty łososia, tak aby przykryły całą powierzchnię szpinakowego placka. Następnie zwijamy tak jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Rolada szpinakowa będzie równie smaczna jeśli łososia zamienimy na szynkę parmeńską lub na suszone pomidory w zalewnie z oliwy. Aby uzyskać zupełnie inny smak rolady, czosnek możemy zamienić na chrzan. To samo tyczy się serka Almette: wybieramy wtedy taki z chrzanem.


Roladę można podawać na grzance z pełnoziarnistego pieczywa polaną ciepłym sosem z mandarynek. Sos taki uzyskamy doprowadzając do wrzenia na patelni sok wyciśnięty z 4 mandarynek z łyżką miodu i odrobiną słodkiej papryki.

ona11

ona11 2012-11-08

pychotka

teresa9

teresa9 2012-11-08

Robiłam taką z szynką. Rewelacja! Z łososiem też musi być świetna.

piatal

piatal 2012-11-08

i z łososiem,,
burżuazyjna przekąska,,,

cockey

cockey 2012-11-08

Super zachęcająco wygląda:)

niusia1

niusia1 2012-11-08

i ja poproszę kawałek - prezentuje się znakomicie;

orbi00

orbi00 2012-11-28

skorzystam z Pani przepisu :)

bacia19

bacia19 2012-11-28

Dziękuje wszystkim za miłe komentarze i życze smacznego :).
Pozdrawia wszystkich odwiedzających :))))

dodaj komentarz

kolejne >