Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Dzisiaj na kolacje :))))
trochę kalorii musi być, a co :))))

400g makaronu spaghetti
•4 jajka
•200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
•200g boczku
•60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
•sól, pieprz czarny
•1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
2.Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
3.Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
4.Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Smacznego .

jaga2

jaga2 2012-11-27

mniam mniam

isia29

isia29 2012-11-27

smakowicie ;)

dodaj komentarz

kolejne >