Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

SKŁADNIKI:

* 1,5 l maślanki,
* 2 młode ugotowane w łupinie i obrane buraczki (ok 5 cm średnicy)
* 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
* 1 pęczek posiekanego koperku,
* 4 obrane ogórki gruntowe,
* 3 ugotowane na twardo jajka,
* 1 pęczek rzodkiewek,
* 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
* 2 łyżki (płaskie) cukru,
* sól do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobych oczkach (drobne wiórki). Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz. Można dodać 5 dag szynki pokrojonej na "zapałkę"

dodane na fotoforum:

drobna

drobna 2011-07-03

chyba zrobię , bo mam wszystkie składniki;)

marta79

marta79 2011-07-03

mniammm

evita

evita 2011-07-04

Pysznie wygląda, ładny ma kolorek...

uszata

uszata 2012-03-13

przepiękny kolorek

dodaj komentarz

kolejne >