SKŁADNIKI:
* 1,5 l maślanki,
* 2 młode ugotowane w łupinie i obrane buraczki (ok 5 cm średnicy)
* 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
* 1 pęczek posiekanego koperku,
* 4 obrane ogórki gruntowe,
* 3 ugotowane na twardo jajka,
* 1 pęczek rzodkiewek,
* 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
* 2 łyżki (płaskie) cukru,
* sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobych oczkach (drobne wiórki). Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz. Można dodać 5 dag szynki pokrojonej na "zapałkę"
dodane na fotoforum: