oto przepis
SKŁADNIKI:
* 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej,
* 1/2 łyżki margaryny
* 1/2 łyżki smalcu,
* 25 dag mięsa wieprzowego,
* 1 średnie cebula,
* 1 pomidor.
*
PRZYGOTOWANIE:
Fasolką pozbawić końcówek i łyka. Dłuższe strąki przekroić na połowę.Mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, posolić i popieprzyć. Cebulę posiekać. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórek pokroić na cząstki. W rondlu rozgrzać margarynę i smalec. Wrzucić mięso i smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodać cebulę. Nadal smażyć do jej zeszklenia. Dodać pomidory i smażyć jeszcze ok 5 min. Całość zalać 200 ml wody, dodać fasolkę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. (ok 30 min). Gotowe danie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
dodane na fotoforum: