* 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka),
* 30 dag pieczarek,
* 4 średnie cebule,
* 1 łyżka smalcu,
* 1 łyżka mąki,
* 1 łyżeczka ostrej papryki,
* 400 ml rosołu (może być z kostki),
* 1 łyżka masła,
* 10 dag ogórków konserwowych,
* 50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
* cukier,
* sól i pieprz.
Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wyparuje a pieczarki się lekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.
dodane na fotoforum: