Pierogi kurpiowske

Pierogi kurpiowske

Ciasto:
35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
około 3/4 szklanki wody,
1 jajko.

Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej,
6-7 dag grzybów suszonych,
10 dag cebuli,
8 dag słoniny lub wędzonego boczku do gotowania,
2 jajka, tarta bułka,
sól i pieprz do smaku,
8 dag słoniny lub wędzonego boczku do okraszenia pierogów.

Grzyby umyć dokładnie, zalać przegotowaną i wystudzoną wodą, pozostawić do następnego dnia, aby namiękły. Nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcisnąć. Kaszę przebrać, opłukać na gęstym sicie. Zmierzyć, ile mamy wywaru z grzybów i dodać tyle wody, aby było dwa razy więcej płynu niż kaszy. Zagotować wodę z wywarem grzybowym i wsypać kaszę do wrzątku. Ugotować na sypko. Cebulę obrać, pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor ze słoniną lub boczkiem pokrojonym na drobne skwarki. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać. Ugotowaną kaszę z podsmażoną cebulą, grzyby i jaja na twardo zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać soli i pieprzu do smaku. Jeśli farsz okaże się za rzadki, dodać trochę tartej bułki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec okrasić pierogi tłuszczem ze skwarkami.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-10-13

Jaki farsz jeśli wolno spytać???

maxmen

maxmen 2011-10-13

Grzybowo orzechowy???

bahus

bahus 2011-10-13

Hihihi nie dałeś mi czasu na dodanie przepisu :D

niulka1

niulka1 2011-10-13

a dlaczego nie po naszymu? poznańskiemu? hihihi!

bahus

bahus 2011-10-13

Bo przepis dostałem na jarmarku kurpiowskim...kiedyś tam temu :D

maxmen

maxmen 2011-10-13

W tych przepisach na kurpiowskie pierogi przewija się nutka orzechowa... w tym przepisie jej nie ma...:)))
Może i lepiej... (???)...:)
Ta wersja bardziej do mnie przemawia...:)))

bourget

bourget 2011-10-13

O rany...pierogi...i to jakie:) Sama nie zrobie, moge sie tylko oblizywac i slinic....;))

kuhosz

kuhosz 2011-10-16

Sam smak, sama radość :D

dodaj komentarz

kolejne >