1 kg chudego udźca baraniego
3 średnie cebule
3 strąki papryki
4 papryczki pepperoni
4 pomidory
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony i ścięgna. Pokroić w grubą kostkę (5x5x5 cm) Cebulę obierać i poikroić w grube plastry. Papryki i papryczki peperoni podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Umyć, osuszyć i pokroić na kwadraty mniej więcej o boku 5 cm. Pomidory umyć i pociąć na ćwiartki. Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć sproszkowaną słodką papryką. Tak przygotowane składniki nadziewać naprzemian na rożno (lub ostro zakończone patyki). Tak przygotowane szaszłyki posmarować ze wszystkich stron olejem. Umieścić na ruszcie i grillować przez ok. 20 min. Podczas grillowania szaszłyki co jakiś czas obracać. Podawać z ostrymi sosami.
dodane na fotoforum:
piwolub 2011-10-20
Bo prawdziwy szaszłyk jest zawsze barani ! Kilka lat temu, wysoko w górach Manavgat w Turcji, jadłem lokalne żarełko. I właśnie bazowało ono na miejscowej baraninie. Z lokalnymi przyprawami, szczególnie z pikantną pastą Harissa, było to coś absolutnie wyjątkowego !! Po wakacjach przytargałem do domu prawie 17kg tejże magicznej Harissy :))))) Zdziwienie wielkie na Okęciu ta przyprawa wywołała !
danwi66 2011-10-20
talerz jak mój...ale na talerzu już nie jak u mnie;(...ale pięknie podane:)..jak na 100 lat to całkiem całkiem sprawnie Ci wychodzi to kucharzenia ;)....często przeglądam galerię i ciągle mnie zachwyca:)
mlord 2011-10-21
Na widelec dziwnie pada światło, czy on jakiś taki zaśniedziały?