45 dag wątróbki z kurczaka,
25 dag wędzonego parzonego boczku.
30 dag pieczarek,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
3 średnie cebule,
sól,
pieprz.
Wątróbki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół. Boczek pokroić w plastry o wielkości wątróbek. Pieczarki oczyścić, umyć i poprzekrawać na połówki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Na szpadki (lub patyki) nadziewać kolejno połówkę pieczarki, plasterek boczku i plaster cebuli. Czynność tę powtarzać aż do wyczerpania się składników. Szaszłyki posmarować olejem i oprószyć pieprzem. (nie solić !!!). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 min. (Bardzo ważne aby nie przekroczyć tego czasu). Gotowe szaszłyki przed podaniem posolić. Podawać na ciepło z ryżem po turecku i sezonowymi surówkami.
dodane na fotoforum:
ewulka1 2011-12-17
Świetny szaszłyczek...>:))
bronia 2011-12-18
Super.:):)Bardzo lubię z grilla mini szaszłyki z wątróbki owiniętej w plasterek boczku z pieczarkami po obu stronach.:)Następnym razem spróbuję dodać jeszcze jabłko.:)Danie przepyszne dla osób lubiących wątróbkę,a ja do nich należę.:):)Piękna podane.