Składniki
40 dag makaronu spaghetti,
10 dag boczku surowego,
10 dag boczku wędzonego,
1 puszka pomidorów bez skórek w zalewie,
3 średnie cebule,
1 papryczka chili,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki startego parmezanu, lub innego sera żółtego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pryczkę chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu stopić pokrojony w kostkę wędzony i surowy boczek. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory wraz z zalewą i posiekaną papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok. 25 min. Makaron ugotować „al. dente” w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Gorący makaron wrzucić do sosu. Wymieszać. Posypać startym parmezanem i pietruszką.
dodane na fotoforum: