ciasto:
5 jajek
150g cukru
100g maki
150g maku suchego
100g skrobi kukurydzianej
3 lyzeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzac do 180°. Bialka ubic z 1/3 cukru.Zoltka zmiksowac z 3 lyzkami letniej wody az powstanie piana, dodac reszte cukru i miksowac az uzyskamy kremowa mase,pozniej dodac na to piane z bialek.Make, mak, skrobie, proszek dobrze wymieszac i wsypujac do masy delikanie mieszac :)))... Piec ok 45 min.
nadzienie:
750g smietany
2 cukry waniliowe
1 lyzeczka cynamonu( ja dodalam mniej, kwestia smaku)
2 op. smietan-fix
do dekoracji:
2 lyzki maku
migdaly pieczone
dzem porzeczowy do posmarowania ciasta :)))
dodane na fotoforum:
jecki69 2012-02-04
oj ale mi apetytu narobiłaś///z pewnością pycha..pozdrawiam cieplutko:))