szafrany

szafrany

Szafran barwi potrawy na żółto. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były ongiś tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem.

dodane na fotoforum:

wysoka

wysoka 2011-03-24

PRZEPIEKNE ZDJECIE BEATKO !!
WSPANIALEJ SLONECZNEJ POGODY I RADOSCI NA CALY DZIEN CI ZYCZE:)POZDRAWIAM MILUTKO

tczew54

tczew54 2011-03-24

Przepiękny kwiat i barwa. Płatki rozchylone jak by łapał każdy promyk słońca. Pozdrawiam Beatko.

harsz

harsz 2011-03-24

szafrany .....
krokusy ....
wszystkie są piękne .....
najważniejsze . że jest ....
WIOSNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

katka12

katka12 2011-03-24

I bardzo drogi składnik !

stif56

stif56 2011-03-24

Bardzo ładny ....................:) dzięki za te informacje...........:)

melodi

melodi 2011-03-24

Śliczne....:))

ansipol

ansipol 2011-03-24

cudowne!...uwielbiam krokusy:)

anna40

anna40 2011-03-24

piękne..ja jakoś nie mam szcześcia,żeby je spotkać

pigi8

pigi8 2011-03-24

W Twojej galerii już prawdziwa wiosna!

kalina3

kalina3 2011-03-24

Pięknie rozkwitły krokusiki

nitka1

nitka1 2011-03-24

a ja myślałam, że to krokusiki

ewusia

ewusia 2011-03-24

Śliczne kwiaty....podziwiam je Beatko....:)

maria10

maria10 2011-03-24

....jak Ty wspaniale je pokazujesz..... ale kiedyś też krokusy nazywano szafranami.... i jest dosyć drogi szafran:)))

kazia53

kazia53 2011-03-24

Sliczne zdjecie!

bryza

bryza 2011-03-24

cudne zdjęcie..... cudny opis......cudna jest cena szafranu :)....... i w ogóle Ty sama Beatko jesteś cudna wraz ze swoją galerią :) milutkich snów :)

anda57

anda57 2011-03-24

http://www.youtube.com/watch?v=bKQC9RlBoFg

http://www.youtube.com/watch?v=p9cpvDzsL1w


Beatko te nutki są dla Ciebie w podziękowaniu za wspaniałe zdjęcia:) Pozdrawiam wiosennie:)

aniczka

aniczka 2011-03-25

Ciekawy opis...ladne krokusiki , u mnie juz przekwitly..

maria57

maria57 2011-03-26

przyprawę tę znam z literatury kulinarnej, widziałam też już w jednym z moich wiejskich sklepów, ale jakoś jeszcze nie próbowałam - kiedyś trzeba będzie się jednak skusić

agat33

agat33 2011-03-27

Piekny szafran i śliczne zdjecie!

dodaj komentarz

kolejne >