Szafran barwi potrawy na żółto. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były ongiś tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem.
dodane na fotoforum:
wysoka 2011-03-24
PRZEPIEKNE ZDJECIE BEATKO !!
WSPANIALEJ SLONECZNEJ POGODY I RADOSCI NA CALY DZIEN CI ZYCZE:)POZDRAWIAM MILUTKO
tczew54 2011-03-24
Przepiękny kwiat i barwa. Płatki rozchylone jak by łapał każdy promyk słońca. Pozdrawiam Beatko.
harsz 2011-03-24
szafrany .....
krokusy ....
wszystkie są piękne .....
najważniejsze . że jest ....
WIOSNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
katka12 2011-03-24
I bardzo drogi składnik !
stif56 2011-03-24
Bardzo ładny ....................:) dzięki za te informacje...........:)
melodi 2011-03-24
Śliczne....:))
anna40 2011-03-24
piękne..ja jakoś nie mam szcześcia,żeby je spotkać
nitka1 2011-03-24
a ja myślałam, że to krokusiki
maria10 2011-03-24
....jak Ty wspaniale je pokazujesz..... ale kiedyś też krokusy nazywano szafranami.... i jest dosyć drogi szafran:)))
bryza 2011-03-24
cudne zdjęcie..... cudny opis......cudna jest cena szafranu :)....... i w ogóle Ty sama Beatko jesteś cudna wraz ze swoją galerią :) milutkich snów :)
anda57 2011-03-24
http://www.youtube.com/watch?v=bKQC9RlBoFg
http://www.youtube.com/watch?v=p9cpvDzsL1w
Beatko te nutki są dla Ciebie w podziękowaniu za wspaniałe zdjęcia:) Pozdrawiam wiosennie:)
aniczka 2011-03-25
Ciekawy opis...ladne krokusiki , u mnie juz przekwitly..
maria57 2011-03-26
przyprawę tę znam z literatury kulinarnej, widziałam też już w jednym z moich wiejskich sklepów, ale jakoś jeszcze nie próbowałam - kiedyś trzeba będzie się jednak skusić