* Zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu jednowodny, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm czy artretyzm.
* Liściem wywabia się plamy z rdzy, pleśni i atramentu, usuwa zabrudzenia z pościeli, wikliny i srebra.
* Bydło nie zjada go, jest również niepożądany w sianie, gdyż obniża jego wartość i powoduje pleśnienie.
* Jest rośliną żywicielską gąsienicy motyla czerwończyk żarek.
dodane na fotoforum:
wiki5 2009-07-06
No proszę ile można się dowiedzieć....A ja uwielbiam zupę szczawiową....
maria10 2009-07-06
.....ale Ty jesteś mądra.... i tyle można się u Ciebie dowiedzieć.... ale już moja mama nie wiem skąd wiedziała, że nie można jeść za dużo szczawiu.... podobne właściwości ma rabarbar.... dziękuję za potwierdzenie tego..... pozdrawiam słonecznie:))))