kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
16 dag margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
ciasto kokosowe:
4 białka
10 dag wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mąki kartoflanej
ciasto orzechowe:
4 całe jajka
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag zmielonych orzechów włoskich
5 płaskich łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki.
Jabłka przesmażyć i wymieszać z suchą galaretka,wyłożyć na kruche ciasto.
Na ciasto kokosowe ubić pianę z białek dodać cukier i jeszcze ubijać do całkowitej sztywności,dodać wiórka i mąkę ziemniaczaną,wymieszać i rozłożyć na jabłkach.
Na ciasto orzechowe jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki,wylać na ciasto wiórkowe.
Wstawić do pieca na ok.40-50 min.w 180 st.
Polewa chałwowa ; batonik chałwy waniliowej ,
4 łyżki mleka .
10 dag masła ,
1/4 szkl. cukru. Wszystkie składniki zagotować. Przestudzoną polewę wylać na ciasto.
myszka2 2015-03-01
Rozpusta na całego...wygląda apetycznie i za to jakie pyszne ciasto...zabieram do kawy kawałeczek.
Miłego popołudnia, głaski dla pięknych chłopaków Rikusia a także Kolorowego.
Pozdrawiam serdecznie Tereniu
rycho2 2015-03-02
oooooooooooooo, to raj dla podniebienia
nasza Teresko kochana kusisz i to mocno, mocno ale niech tam :)) :))
(komentarze wyłączone)