jeszcze ciepłe:-)
Komu kawę, komu herbatę?
CIASTO KRUCHE - porcja na klasyczną blaszkę:
60 dag mąki krupczatki
38 dag masła (może być pół na pół z margaryną)
15 - 20 dag cukru pudru
6 żółtek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy i proszek, szybko wyrobić.
Ciasto podzielić na 2 części - jedną wyłożyć na dno blaszki (blaszkę wyłożyć pergaminem). Posypać bułką tartą, wyłożyć wydrylowane wiśnie, posypać cukrem (ja daję trzcinowy), przyłożyć resztą ciasta. Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem.
Uwaga:
Ciasto z mąki krupczatki bardzo źle się wałkuje i przenosi do blaszki - na dnie blaszki najlepiej rozłożyć ciasto dłonią. Z kolei na wiśnie można ciasto zetrzeć na tarku (wcześniej schłodzić w lodówce) lub kłaść ciasto paskami, w czasie pieczenia ciasto i tak się wyrówna.
dodane na fotoforum:
lunio 2010-07-04
Poezja kulinarna!!!
lafii 2010-07-04
Basieńko, wielkie dzięki za podpowiedzi, na pewno coś wybiorę dla siebie, mnóstwo propozycji mnie zaciekawiło, nie ma to jak fachowa pomoc ;) :)))
A ciasto - przepysznie wygląda !!!
Odpoczywaj w niedzielę jak najwięcej, buziaki:)***
igam55 2010-07-04
Ja proszę kawę. Ciasto wspaniale sie prezentuje. A wiśnie surowe nie puszczają zbyt wiele soku.? Tarta bułka nadąży go wchłonąć? I czy ciasto jest bez śmietany, czy łatwo się zarabia?
rgb35 2010-07-04
Nawet nie patrzę na te słodkości :(
(komentarze wyłączone)