Bardzo łatwe do wykonania, wg mnie bardzo smaczne ciasto.
Podaję proporcje na formę o wymiarach dna 27 x 38 cm.
Jabłka - najlepiej szara reneta lub podobne - obrać, pokroić w grubsze plasterki i rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem (papier też lekko natłuścić) - tak by jabłka szczelnie przykryły dno formy. Jabłka posypać cynamonem lub przyprawą do szarlotki, można dodać pokruszone płatki migdałów, rodzynki (np. namoczone wcześniej w rumie...).
Ubić mikserem klasyczny biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru kryształu
1,5 łyżki octu
1,5 szklanki mąki tortowej - w tym 1,5 łyżki mąki kartoflanej
1,5 łyżeczki proszku
Ciasto wylać na jabłka.
Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę rozłożoną na desce i zwinąć roladę, pozostawić w ścierce do wystygnięcia.
dodane na fotoforum: