Ciasta grzecznie czekają w spiżarce na 'swój czas' :-))
1) ciasto amoniakowe przełożone masą orzechową i smażonymi jabłkami
CIASTO: 30 dag margaryny zmiksować z 25 dag cukru pudru, dodać cukier waniliowy i 6 żółtek (białka na pianę), miksować. Pod koniec dodać 37 dag mąki i 0,5 dag amoniaku.
Ubić pianę i lekko wymieszać z ciastem. Upiec 3 placki.
Po upieczeniu przekładać masą orzechową i smażonymi jabłkami (najlepiej szara reneta).
Na wierzch polewa czekoladowa.
MASA: 15 dag orzechów mielonych zalać 0,5 szkl. gorącego mleka - wystudzone dodawać do 20 dag masła utartego z 12 dag cukru pudru.
Pod koniec ucierania dodać 2 łyżki spirytusu.
2) sernik w cieście orzechowym
PROPORCJE NA JEDNO CIASTO ORZECHOWE:
4 jajka
12 dag cukru pudru
7 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag orzechów mielonych
Ubić białka, dodać cukier, ubijać, dodawać po jednym żółtku, ubijać. Lekko wymieszać z resztą składników.
Upiec dwa takie ciasta.
SER:
Zmiksować 15 dag masła z 30 dag cukru pudru, dodać 6 zółtek, miksować. Dodać 60 dag zmielonego sera, zmiksować.
Dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z masą serową.
Można dodać rodzynki, skórkę z cytryny lub pomarańczową. Upiec.
Po wystudzeniu łączyć dowolną masą - na spód ciasto orzechowe, masa, ciasto serowe, masa, ciasto orzechowe. Na wierzch polewa.
dodane na fotoforum:
migi80 2010-11-20
to ja wpadam na kawkę;];];]
(komentarze wyłączone)