cannelloni z twarogiem i bazylią
Używam cannelloni Lubelli, nie podgotowuję makaronu wcześniej, napełniam farszem takie suche rury.
Sporej wielkości cebulę zeszklić, dodać 2 kartoniki pomidorów krojonych (ja preferuję z Podravki), doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i chwilę na wolnym ogniu gotować, by sos nieco zgęstniał i się 'przegryzł'. Pod koniec dodać bazylię - wg gustu i smaku.
Jak ktoś lubi, to może dodać czosnek - ja omijam szerokim łukiem.
rurki Cannelloni - około 12 sztuk
ok. 500g półtłustego dobrze odciśniętego twarogu rozdrobnić w misce widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać ok. 1/2 płaskiej łyżeczki bazylii suszonej (rozetrzeć w dłoniach) i dobrze wymieszać z 2 żółtkami.
do posypania - ulubiony starty żółty ser lub plastry mozzarelli
Serem napełniać rurki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać napełnione rurki, polać gorącym sosem pomidorowym, rozłożyć mozzarellę. Wstawić do piekarnika, zapiekać 30 - 40 minut.
Surowy makaron wchłonie wilgoć z sosu i nabierze aromatu.
dodane na fotoforum: