...do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, to czemu jej na niedzielę nie upiec? :-))
Dla zainteresowanych podaję przepis:
4 jajka
22 dag cukru pudru
25 dag mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju (ja daję nieco mniej)
1/2 szklanki mleka
skórka cytrynowa, cukier waniliowy
bakalie
Zmiksować żółtka, dodać cukier, miksować. Dodawać olej, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny.
Do dobrze zmiksowanej masy dodawać porcjami mąkę na przemian z mlekiem i dalej miksować - na mniejszych obrotach.
Na końcu lekko wymieszać z ubitą pianą z białek, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową itp.
Można 1/4 ciasta wymieszać z kakao i zrobić babce ciemne łatki.
Piec w temperaturze ok. 180 stopni.
Ja piekę w szklanej formie Simax (mam dużą o poj. 2l i do niej zwiększam powyższą porcję ciasta o połowę). Formę natłuszczam i lekko oprószam bułką tartą.
Uwaga:
Przepis wykorzystuję latem do ciast z owocami - np. malinami. Mniammm!
dodane na fotoforum:
cudolik2 2013-02-24
hahaha!pit,Jesteś niezły!ale masz na myśli chyba,te"babki"z nogami!
Ja,uwielbiam te"pieczone"babki!
lidia23 2013-02-24
uwielbiam babkę i w ogóle wszystkie ciasta.
owoców nie muszę mieć.-zamieniam się! ha ha ah!
pozdrawiam i miłego wieczorku życzę!
doris7 2013-02-24
Re; Super i dziękuję! Na pewno skorzystam z przepisu przy pierwszej nadarzającej się okazji;-)))
jaworr 2013-02-25
Wyobrażam sobie ten zapach.......Pięknie wyrośnięta i na złoty kolor upieczona...:))
Pozdrawiam Basiu...:))
wigater 2013-02-27
Re: dziękuję!!!
Słoneczko mile widziane oczywiście, ale... ja zadowolę się już sporym kęsem TEJ babki!
Mogęęę???
Proooszęęę...
;-)))
intma43 2013-02-27
Biorę w całości!!! Nie umiem piec babek, a raczej...nie mam do nich talentu ;)
re. na sałatkę bez czosnku zapraszam jutro bądź w piątek. Na bank zrobię jakieś zielsko z dressingiem ;)
(komentarze wyłączone)