basza 2009-10-02
dodaje ciutko do bigosu:))
shadows 2009-10-02
wiem z doświadczenia , że zbieranie tych owoców jest .... "kłujące "
ale do bigosu jałowiec ....konieczne
juras19 2009-10-03
Lecznicze właściwości jałowca cenione były już w starożytności. W tym celu wykorzystywano szyszkojagody, liście i samo drewno. Medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów jako napary, wyciągi wodne i alkoholowe, nalewki, syropy, wino i piwo jałowcowe czy nawet powidła.W czasie upału hektar jałowców wydziela do 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym co stanowi swoisty rekord wśród drzew i krzewów iglastych.Milutko pozdrawiam:)
czarcik 2009-10-05
... a ja nazbierałem ''jagód'' i w zasadzie codziennie zjadam kilka ziaren, mają świetny aromat i ułatwiają trawienie też :)))))))