ciasto FERRERO

ciasto FERRERO

SKŁADNIKI:
CIASTO:

6 jaj,

1/2 szkl. cukru,

15 dag margaryny,

tabliczka mlecznej czekolady,

15 dag orzechów włoskich,

2 łyżki mąki,

łyżeczka proszku do pieczenia

KREM I:

10 dag orzechów włoskich,

tabl. mlecznej czekolady,

3/4 szkl. mleka,

łyżka masła,

łyżka mąki,

2 jajka+ 1żółtko,

3 łyżki cukru pudru,

kost. masła.

KREM II:

2 niepełne szkl. mleka,

2 Śnieżki,

łyżka kakao,

10 dag orzechów włoskich.

DODATKOWO:

tabl. mlecznej czekolady,

5 dag margaryny,

3 op. delicji o smaku toffi (ewentualnie mogą być zwykłe biszkopty)







PRZYGOTOWANIE:

1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać posiekane orzechy oraz startą czekoladę. Dodać mąkę z proszkiem i ubite białka. Upiec 2 placki. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Zimne nasączyć ponczem z herbaty. 2. W garnku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę. Wlać 1/2 szkl. mleka, gotować, aż zgęstnieje. Wsypać orzechy, pogotować chwilę. Ostudzić. Czekoladę i resztę mleka osobno rozpuścić i przestudzić. Jajka i żółtko ubić na parze, ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać masę jajeczną, orzechową i czekoladową. Podzielić na 2 części - jedną nieco większą. 3. Mleko zagotować, mocno schłodzić i ubić w nim Śnieżki. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku, przestudzić. Dodać do kremu. 4. Na 1 ciasto wyłożyć większą część I kremu, ułożyć na nim namaczane w kawie ciastka. Wyłożyć II krem, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu I. Margarynę rozpuścić, dodać czekoladę, mieszając stopić. Zrobić esy-floresy, można posypać drobno pokrojonymi orzechami.

danka1

danka1 2012-05-14

i to pysznie wygląda

dodaj komentarz

kolejne >