Mięsne kawałki w Turcji ...
Menu mięsne w Turcji jest ściśle związane ze sferą religijną, Koran bowiem wyraźnie zabrania jedzenia wieprzowiny. Dlatego na talerzach najczęściej pojawiają się dania z jagnięciny oraz wołowiny. Charakter tych mięs wpływa na sposób ich przygotowywania i doprawiania. Najbardziej popularne jest grillowanie, zdarza się też duszenie i pieczenie. Mięsa podawane są w kawałkach lub paskach, nosząc nazwę kebabów. Z kolei rozmaite kotleciki, kulki czy paluszki z mięsa mielonego zwą się köfte i najczęściej serwuje się je z chlebem, ryżem lub ziemniakami, a także z warzywami. Mięso jest też podstawa wielu farszów w warzywach, manti czy pide. Poza jagnięciną i wołowiną na miejscowych stołach pojawia się koźlina i drób.
beaa68 2022-09-20
I ja życzę smacznego ..:)))
pozdrawiam serdecznie ..:)))