miały być wrzucone do Garnuszka wczoraj..ale wybaczcie..nie trzeba smażyć tylko na Tłusty Czwartek...:))
250 g twarogu /może być z wiaderka/ ja kupuję sernikowy w kostce
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wódki (lub spirytusu)by nie chłonęły oleju
szczypta soli
olej
Sposób przygotowania:
1. Twaróg miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Najlepiej nabierać łyżką do lodów maczaną w gorącym oleju. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Bardzo łatwo sie obracają:)Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. ponieważ w środku po upieczeniu tworzy się próżnia można sobie wstrzyknąć nadzienie. Smacznego :) jeżeli ciasto jest zbyt gęste by nabierać łyżką gałkową można dolać ciut maślanki lub jogurtu..
babcia1 2016-02-05
Dzięki Bożenko za Twój przepis !!łatwiejsze niż drożdżowe!
dyzio27 2016-02-05
Wczoraj tez usmażyłam swoje pierwsze w życiu pączki, całkiem smaczne tylko trochę nieforemne. te już wrzuciłam do "garnka"
irena77 2016-02-06
Witam
Cieplutko Pozdrawiam
Fotek z Wa-wy sobie nawiozłam,gdzie byłam w tłusty czwartek :)