Post o tym, jak przygotować szybką owsiankę na wodzie cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jakiś czas temu zupełnie przestawiłam się z płatków błyskawicznych na górskie i doszłam do wniosku, że warto byłoby Wam pokazać, jak je przygotowuję :) Wbrew moim dawnym obawom, nie zajmuje to szalenie dużo czasu i nie wymaga wielkich nakładów energii. Do dania można dodać wiele różnych składników, zgodnie z upodobaniami. Ja posłużę się przykładem moich ulubionych dodatków - jabłek, bananów i rodzynek ;))
Składniki:
2,5 łyżki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki wody
małe jabłko
mały banan
łyżka rodzynek
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Obierz jabłko i banana, pokrój je na kawałki i wrzuć do niewielkiego garnka.
Dodaj płatki, rodzynki i cynamon.
Zalej wszystko wodą. Włącz palnik - w tym momencie rozpoczynamy ogrzewanie.
Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz płomień i przykryj garnek pokrywką.
Gotuj pod przykryciem aż do momentu, gdy zauważysz, że owoce zmiękły, a woda jest już gęstsza i mniej przejrzysta (ok. 5 minut).
Zdejmij pokrywkę i ogrzewaj tak długo, aż płyn się zredukuje (kilka minut).
Gotowe ;))
Przepis na pewno brzmi nieco bardziej skomplikowanie, niż w przypadku owsianki błyskawicznej, ale warto spróbować. Moim zdaniem, danie z płatków górskich smakuje o wiele, wiele lepiej. Poza tym, ma wyższą wartość odżywczą. Same plusy! W czasie, kiedy pilnuję owsianki, robię sobie herbatę i kanapki (do śniadania i/lub na wynos, na zajęcia), więc nie czuję żalu, że mogłabym w tym momencie np. spać - nie marnuję ani chwili ;)
Zamiast wody oczywiście można użyć mleka, jeśli je lubicie i tolerujecie.
Spróbujecie? A może już jesteście fankami owsianki? :))
Pozdrawiam
Autor: Patrycja Wojciechowska,
https://doktorfit.edu.pl/fit-sniadanie/