Robiłam już placki ziemniaczane z cukinią , marchewką i inne. Przyszła pora na kolejne eksperymenty.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 kg ziemniaków młodych
1 duże ( ok 30 dag ) jabłko
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki mąki
olej do smażenia
Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej .Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę . Wymieszać .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej .Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne .
dodane na fotoforum:
anita591 2010-06-08
*- Tysiące
•.¸.¦¸.•´¨`»¦ - uśmiechów
¸.•*¨¸(.•* - i promieni słońca,
•´¨`»¸¦.•* - niech świecą
¸.•´(¸.•´ - dla Ciebie bez końca...
cuisine 2010-06-08
Najsmaczniejsze są z szarą lub złotą renetą - czyli jesiennie ;)
rudy13 2010-06-08
no Grażynko.... na ziemniaczano-jabłuszkowe bym wpadła.... ja placuszki lubię z pieczarkowym sosikiem... ciekawe czy te by tak smakowały... a może tylko ze śmietanką byłyby pyszne....
pozdróweczka... : ))))
bunia 2010-06-08
rudy13- z sosem nie próbowałam, ja jadłam z dipem ziołowym ( wszelka zieleninka, rzodkiewka i ogórek ) - ale one nie maja specjalnie odmienionego smaku- są lżejsze niż normalne .