Zaciekawił mnie przepis Heni
https://www.gotujmy.pl/szczawiowy-krupnik,przepisy,60497.html wg Heni
Dziś generalna próba mojej wersji- muszę przyznać, że udana. Dzięki Heniu .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka ( ok 40 dag )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
1/3 białej części pora
3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki pęczaku
1 kostka bulionu drobiowego ( lub Bulionetka Knorra - daję zamiast doprawiać maggi czy przyprawą do zup )
2 szklanki pokrojonego w paseczki szczawiu
1 szklanka pokrojonego koperku
1 łyżka masła
sól do doprawienia
4 szklanki wody
Kurczaka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , kostkę bulionową , pokrojone w plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie zimną wodą kaszę zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 40 minut. Szczaw i koper podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do zupy i gotować jeszcze 15 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości .Połowę włożyć z powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką ( resztę mięsa i warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów , naleśników , pyz itp ).
Podawać posypaną koprem.
Nie dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup jarzynowych .
Moja rada jeśli chodzi o krupniki : gotować tak by nie stał dłużej niż 15 minut do podania bo inaczej kasza wciąga wodę i robi się gęsty ( no chyba że ktoś tak lubi - ja wolę klarowny. A jak nie ma takiej możliwości to przelać krupnik przez sitko nad drugim garnkiem i tak zostawić to gęste przykryte do obiadu. Przed samym podaniem wrzucić zawartość sitka do wywaru i podgrzać .Zupie to nie szkodzi a nie gęstnieje .
dodane na fotoforum:
cuisine 2010-06-10
Pęczak to moje ulubione "ziarenko" składowe wielu potraw :)))
oli74 2010-06-10
Wpadam tak na szybko ,bo oczywiście czasu brak ...
...Pozdrawiam i zyczę kolorowych snów:)
anita591 2010-06-10
)) MIŁEGO
___((_,»*¯¯*«,_)) POPOŁUDNIA
_,»*¯¯*«,_)) ŻYCZĘ
___((_,»*¯¯*«,_)) ...BUZIACZKI
_________((_,»*¯¯*«,_))zostawiam na dobranoc
rudy13 2010-06-10
krupniczek uwielbiam pasjami, szczawiowego nigdy nie próbowałam..... pewnie w Twoim wydaniu smakowity !!!!
inesa75 2010-06-10
_-:¦:-_________◊_________-:¦:-_
(ღ♥ღCIEPLUTKO POZDRAWIAM
¤ۣۜ๘MIŁEGO WIECZORKU•
●¤ۣۜ๘I SPOKOJNEJ NOCY
ღ♥¸ღ♥ღ ●¤ۣۜ๘CI ŻYCZĘ*
•♥•¸♥BUZIACZKA ZOSTAWIAM•♥•
_-:¦:-_________◊_________-:¦:-_
jania81 2010-06-10
---------__/__ MIŁEJ
__/__ -->♥♥♥<
>♥♥♥<---¯¯/¯¯-NOCKI __/__
¯¯/¯¯----------------->♥♥♥<
------__/__-----------¯¯/¯¯
------>♥♥♥<----KOLOROWYCH
------¯¯/¯¯------__/__
------------------ >♥♥♥<
------------------¯¯/¯¯
-----__/__ SNÓW
----->●★●<
-----¯¯/¯¯ ŻYCZĘ :))
refcio 2010-06-11
... wypróbowany - pycha ...:)))))
... dziękuję ...:)))))
http://www.garnek.pl/refcio/10083485/pycha
maria7 2010-06-13
WSPANIAŁOSCI BUNIU- GRATULUJE
CUDNEGO PROFILU.
UWIELBIAM TY ZAGLADAC.
SERDECZNIE POZDRAWIAM
I ZYCZE WSPANIAŁEJ NOCY
ORAZ PIEKNEJ I SŁONECZNEJ NIEDZIELI.
PIEKNA GALERIA I PRAGNE PRZYJAC BUNIE DO SWOICH ULUBIONYCH
( CZY MOGE-? DZIEKUJE BARDZO NA ZAPAS)
DOBRANOC:)))