Bardzo proste danie . A co ważne można przygotować wcześniej i potem tylko zapiec w piekarniku .
Czas : 30 minut
Składniki :
6 plastrów grubej martadeli
1 puszka groszku konserwowego
1/3 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki oleju
Z martadeli zdjąć skórkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć plastry martadeli na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni.
Groszek odsączyć z zalewy i zmiksować .W rondelku rozpuścić masło .Włożyć groszek i koper. Wymieszać , posolić. Ostudzić . To ostudzonego dodać żółtko i pianę z białka. Zamieszać
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim plastry martadeli. Na każdy krążek położyć porcje puree groszkowego.
Rozgrzać piekarnik do 180 * C i zapiekać miseczki z martadeli przez 15 minut .
Po wyjęciu ułożyć na sałacie , posypać odrobiną groszku , udekorować koperkiem .
dodane na fotoforum:
alless 2010-06-16
...takie cyganione kotlety:)) z groszkiem:)))) dobre!!!
saline 2010-06-16
kochana buniu kiedy tylko mam czas gotuje TWOJE potrawy są smaczne moi Holenderscy przyjaciele nie przestaja mnie chwalic;-)pozdrawiam serdecznie