Zielona fasolka szparagowa na kwaśno :

Zielona fasolka szparagowa na kwaśno :

Akurat taki sposób podawania fasolki ( z kuchni żydowskiej ) u mnie w rodzinie był znany od dawna .Babcia nawet kisiła fasolkę na kwaśno.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 garści zielonej fasolki szparagowej
sól
2 łyżki soku z cytryny ( lub ocet winny np jabłkowy )
3 ziarna pieprzu czarnego
1 mały listek laurowy
1 goździk
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Fasolkę oczyścić i gotować w osolonym wrzątku z listkiem laurowym , goździkiem , pieprzem ziarnistym przez 20 minut. Odcedzić - usunąć liść laurowy i ziele angielskie .Dodać do garnka masło, sok z cytryny, cukier , masło - mieszając delikatnie dusić 5 minut.

dodane na fotoforum:

werty34

werty34 2010-06-22

smacznego

inka8

inka8 2010-06-22

smakowite.....Pozdrawiam cieplutko :::)))

lucille

lucille 2010-06-22

od samego patrzenia ślinka leci...mniam:)

szosa

szosa 2010-06-22

moja ulubiona :))

bbasia4

bbasia4 2010-06-22

pycha i na czasie :)

galina1

galina1 2010-06-22

Pycha.

anita591

anita591 2010-06-22

Życzę Ci dużo spokoju, wiary w przyszłość, pozdrawiam

felunia0

felunia0 2010-06-22

ja robię fasolkę na zimno z sokiem z cytryny ,oliwą , cebulką i musztardą feancuską (z ziarenkami) .Super

alkaa

alkaa 2010-06-22

O , tak jeszcze nie robiłam.Taką Feluni na zimno, owszem tak . Pozdrawiam

maria7

maria7 2010-06-22

PYSZNOSCI TU SAME.

POZDRAWIAM-DOBRANOC.

rudy13

rudy13 2010-06-22

o jo joj... narobiłaś mi ochoty.... robię nieco podobnie... dodaję do smaku czosneczek... nawet nie wiedziałam, że przepis z kuchni żydowskiej... :)

dodaj komentarz

kolejne >