Akurat taki sposób podawania fasolki ( z kuchni żydowskiej ) u mnie w rodzinie był znany od dawna .Babcia nawet kisiła fasolkę na kwaśno.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 garści zielonej fasolki szparagowej
sól
2 łyżki soku z cytryny ( lub ocet winny np jabłkowy )
3 ziarna pieprzu czarnego
1 mały listek laurowy
1 goździk
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Fasolkę oczyścić i gotować w osolonym wrzątku z listkiem laurowym , goździkiem , pieprzem ziarnistym przez 20 minut. Odcedzić - usunąć liść laurowy i ziele angielskie .Dodać do garnka masło, sok z cytryny, cukier , masło - mieszając delikatnie dusić 5 minut.
dodane na fotoforum:
werty34 2010-06-22
smacznego
felunia0 2010-06-22
ja robię fasolkę na zimno z sokiem z cytryny ,oliwą , cebulką i musztardą feancuską (z ziarenkami) .Super
rudy13 2010-06-22
o jo joj... narobiłaś mi ochoty.... robię nieco podobnie... dodaję do smaku czosneczek... nawet nie wiedziałam, że przepis z kuchni żydowskiej... :)