Jajeczna zagadka ? Z cyklu przekąsek z jajkiem w roli głównej.
Czas : 30 minut
Składniki :
3 jajka na twardo
1 łyżeczka pokrojonych kaparów ( używam ,, polskich kaparów z nasion nasturcji " )
1 łyżka miękkiego białego sera
olej ( używam z pestek winogron )
sok z cytryny
sól
pieprz mielony ( dobrze by było użyć biały )
4 łyżki majonezu
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebulki
do dekoracji kawior lub caviart , chrzan wasabi lub inne
Jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki i wyjąć żółtka. utrzeć je z serem .Dodać pokrojone kapary .Po woli ucierać na pulchną masę dodając po odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą , pieprzem , sokiem z cytryny .
Włożyć w miejsce żółtek utartą masę .Złożyć jajka tak by się skleiły i wyglądały jak całe.
Z majonezu, cebulki, kopru zrobić sos .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Jajka układać na listku sałaty . Oblewać sosem tak by pokrywał jajko.
Udekorować koprem, kaparami. Ja dodatkowo udekorowałam zielonym kawiartem z chrzanu Wasabi i ikra z pastrąga .
dodane na fotoforum:
werty34 2010-07-02
smacznego
bunia 2010-07-02
malybok- poznałaś ? Tak to są ,, polskie kapary z nasion nasturcji". Już mi się kończą ( został tylko 1 słoiczek ) - muszę nowe w tym roku zrobić.
yvonne7 2010-07-02
co to jest Buniu ten "kawiart"?
coś sztucznego?
jakoś dziwnie się nazywa ;)))
jaki "toto" ma skład (chemiczny?)
rzelka 2010-07-03
ładnie wygląda, pewnie równie dobrze smakuje;)
http://salatkowo.o2.pl/galeria/przepis/101
Pozdrawiam serdecznie w cieplutką sobotę;)