Odkrywam gotowe ciasta ( schłodzone ) Henglein . Pieczenie stało się proste do tego stopnia , że to ciasto robiły wnuki .
Czas : 45 minut
Składniki :
1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )
2 łyżki bułki tartej
2 duże jabłka
3 łyżki cukru
1 szklanka cukru
kostka masła ( 10 dag )
2 szklanki mąki
Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę , posypać bułkę tartą . Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.
Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.
Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut - ciasto ma być rumiane z góry.
Wyjąć .Ostudzić . Kroić na porcje.
dodane na fotoforum:
crist49 2010-07-06
Spokojnego tygodnia
Słońca co dnia
Jak najwięcej uśmiechu
I jak najmniej pośpiechu
P.O.Z.D.R.O.W.I.O.N.K.A.
Do miłego zobaczenia u mnie ...
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
lejdis 2010-07-06
Dlaczego o tym nie pomyślałam wcześniej....?
werty34 2010-07-06
SMACZNEGO BUZIACZKI