Calzone wg Buni :

Calzone wg Buni :

Mega pieróg z włoskim smakiem .
Czas : 45 minut
Składniki :
1 gotowe ciasto drożdżowe ( użyłam kupne Henglein ,,Spód do pizzy - surowy " 40 dag )
25 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
zioła ( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
10 dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
3 łyżki oleju
1 żółtko
ketchup

Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli Kielecki ).Posypać ziołami.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka "cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .

dodane na fotoforum:

kakasia

kakasia 2010-07-14

Wygląda przepysznie i musi tak smakować -pozdrawiam serdecznie i życzę miłego spokojnego dnia.Smacznego!!!!

jadpaw5

jadpaw5 2010-07-14

Dobre, warte naśladownictwa.

anita591

anita591 2010-07-14

Miłego i chłodnego dnia życzę:)

jolik

jolik 2010-07-14

ależ smakowicie wygląda!!!!!!!!!

ala59

ala59 2010-07-14

.. jestem pełna podziwu dla Ciebie... takie cuda wymyślasz.

maria7

maria7 2010-07-14

Przychodzę do Ciebie
w ten wieczór lipcowy.
Przynoszę ze sobą sen kolorowy
aby Ci się pięknie dziś śniło
i co nie mogło za dnia
by w tą noc się spełniło:)))

WSPANIAŁE JEDZONKO-MNIAM!

POZDRAWIAM SERDECZNIE!

KOLOROWYCH SNÓW-DOBRANOC:)))

alkaa

alkaa 2010-07-14

wygląda super! jesteś wielka,w taki upał!

rudy13

rudy13 2010-07-14

przy tych upałach ... to ... "wara od gara".... czyli minimum gotowania.... i tak wszyscy wolą coś na zimno....
pozdrówka ... :)))

lidia07

lidia07 2010-07-15

___(’ ""()__. (’ ""()____._/|_
_.("( ’o’, )_.("( ’o’, )__/_.>,"<.
_`•.**¸¸.¤ ª“˜¨ “ª¤~.__/_._/|_
_(~¤ª˜ ¨ŚPIJ SŁODKO•´¯)/_.>,"<.

......_/|_ ....... .(' " " ()...
.....>,"< .......("( 'o' , )...
............★....(")(")(,,...._/|_
...★......................... >,"<

ღ•` SPOKOJNEJ NOCKI
(*`v´*)♥` CUDOWNYCH SNÓW
`•.¸.•´°*«ღ``♥»*°ღ ŻYCZĘ.
.•´°.¸¸.°ღ♥ღ°.` BUZIAK NA DOBRANOC

lisek52

lisek52 2010-07-15

Wygląda apetycznie...Dobranoc:)))

jacek7

jacek7 2010-07-15

Pozdrawiam :)

b0zenka

b0zenka 2010-07-15

Pozdrawiam i zyczę miłego dnia.

violka4

violka4 2010-07-15

jutro wypróbuję przepis, to już nie pierwszy i zapewne nie ostatni ze zbioru buni....furorę zrobiły "zielone naleśniki z farszem do ruskich"
ps. napiszę jakie wrażenia podniebienia :)

dodaj komentarz

kolejne >