Wszelkie odmiany gulaszu mają u nas wzięcie.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 kg wieprzowiny od szynki ( chudej )
2 łyżki smalcu
maggi
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
1 szklanka odsączonej kukurydzy konserwowej
1 szklanka odsączonego groszku konserwowego
2 łyżki mąki
przyprawa do gulaszu ( ulubionej firmy )
4 szklanki wody
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe . Zalać 4 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości. Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Wsypać groszek i kukurydzę . Doprawić gulasz do smaku.
Podawać z kopytkami lub innymi kluskami posypany pokrojoną natka pietruszki .
dodane na fotoforum:
alik61 2010-08-07
fajne to zaznaczenie:przyprawa znanej firmy.....i słusznie-każdy ma swoją:)u nas wzięcie ma wołowy i z indyczych(!)żołądków....buziaczki na resztę dnia!!!!
jonna 2010-08-07
Rączo biegną Twe przepisy do każdego domu
Każdy chętnie się częstuje
Bo nikomu nie żałujesz
Menu karta ma dań wiele
Na dni zwykłe i niedziele.
Buniu, miłego weekendu:)))
maria7 2010-08-07
WSPANIAŁE JEDZONKO,
SWIETNE PRZEPISY.
POZDRAWIAM CIEPLUTKO
I ZYCZE MIŁEGO WIECZORKU:)))