Aromatyczna zupa pomidorowa ze smaczkiem grzybów i suszonymi pomidorami :
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
1 ząbek czosnku
2 suszone prawdziwki ( lubi podgrzybki )
2 średnie- dojrzałe pomidory
2 łyżki odsączonych suszonych pomidorów w oleju
koncentrat pomidorowy 30 %
szczypta cukru
szczypta mielonego pieprzu
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa drobiowa Knorra lub inna ulubiona )
4 szklanki wody
Mięso z kurczaka , marchew, pietruszkę , seler, por , grzyby ,czosnek . Bulionetkę - zalać wodą i gotować przy uchylonej pokrywce 30 minut. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki , drobno pokroić i dodać do wywaru. razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami . Gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso, warzywa, grzyby . Zmiksować w malakserze ( razem z czosnkiem ) .
Doprawić do smaku cukrem , pieprzem , przecierem pomidorowym. Zagotować .
Podawać czystą w filiżance posypując natka pietruszki, pokrojonymi w cienkie paseczki wyjętymi z zupy grzybami i pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami z oleju.
Proponuję podawać z drożdżowymi pasztecikami z farszem grzybowym.
Z mięsa z kurczaka i warzyw ( marchew, pietruszka, seler ) z zupy można zrobić na kolację prosta sałatkę ( dołożyć 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach ) lub zmielić i użyć jako farsz do naleśników, pierogów, pasztecików .
dodane na fotoforum:
cherney 2010-08-09
uwielbiam pomidorową... a takiej wersji mmmm rarytas !!!!
anita591 2010-08-09
˜”*°•._˜”*°••°*”˜_.•*”˜˜”*°•.
****** DZIEŃ DOBRY. :) *****
•°*”˜.•°*”˜.•°* ”˜_˜”*°•.˜”*°•.˜
Radość jest sercem duszy:oświetla tego kto ją ma i ogrzewa wszystkich, na których padają jego promienie pozdrawiam
bunia 2010-08-09
emmi1- bo kazdy z tych pomidorowych składników ma swój specyficzny smak - a razem doskonale sie uzupełniają .Inaczej była by to zwykła pomidorówka z przecieru. Każda pomidorowa jest inna - i z przecieru, i z świeżych pomidorów i z suszonych.
alkaa 2010-08-09
ja dziś miałam pomidorową ze świeżych pomidorów-lubię taką -duszę pomidory z odrobiną wody i z masłem ,potem miksuję i doprawiam - czasami bazą jest rosół-albo wywar warzywny- takiej z grzybkami nie robiłam-spróbuję
rudi26 2010-08-09
Tak przeglądam Twoją galerię i zastanawiam się jak Ty znajdujesz na to wszystko czas? Każda potrawa jest dopracowana i pięknie ozdobiona...
Chylę czoło i pozdrawiam
rudy13 2010-08-09
z suszonych nie próbowałam, a ostatnio zastanawiałam się czy takie zakupić, były w moim sklepiku.... no to już wiem do czego je wykorzystać min....
pozdrawiam mile .... :))
bunia 2010-08-09
rudi26= to jest - teraz się przyznam- paszteciki piekłam jakiś czas temu ( razem z pasztecikami z mięsem ) .Pół ciasta zrobiłam z mięsem , pól z grzybami- dziś tylko odgrza łam. Ja przyszykowuję sobie półprodukty hurtowo. Tzn - co jakiś czas gotuję garść grzybów- mielę połowę i zamrażam w małych porcjach .Drugą połowę mrożnę w porcjach pokrojoną w paseczki ( tak po 2 łyżki ) .Tak samo ze smażonymi pieczarkami- kupuję kg jak mam luz - kroję , smażę i zamrażam .Mięso z zupy zbieram w jednym pojemniczku- jak jest pełny- mielę jednego dnia , a drugiego piekę np paszteciki i zamrażam, - albo krokiety, albo naleśniki , albo pierogi .Dziś nastawiłam tylko zupę .Mieso odłożyłam do pojemniczka - będzie na potem - i nad zupą podgrzałam w garnku sicie paszteciki.
A jeśli chodzi o dekorowanie - to ,, wina " mojej Prababci, Babci i Mamy- ,, stara " szkoła uważała , że nawet dla siebie śniadanie należy podać na półmisku i udekorowane. I tak mi od dziecka zostało. Trochę to czasu zajmuje ale w sumi...