Jeszcze jedna wersja duszonych kotletów schabowych .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 duże kotlety schabowe bez kości
8 pieczarek
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
1/4 żółtej papryki
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
2 mini kostki czosnkowe Knorra ( lub zamiennie 2 duże ząbki czosnku roztarte z solą )
1/2 szklanki wody
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa . Przekroić każdy na dwa .posolić , popieprzyć . Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na smalcu z olejem .Przełożyć do szerokiego garnka. Osobno usmażyć na złoto pokrojone w plasterki pieczarki . Papryki ( oczyszczone ) pokroić w paseczki ). Papryki i pieczarki wrzucić na kotlety. Dodać pokruszone mini kostki czosnkowe ( lub utarty czosnek ), masło i wodę. Dusić na małym gazie 10 minut , przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .Pokrywka od garnka ma być lekko uchylona tak by płyn mógł lekko odparowywać .
dodane na fotoforum:
lila08 2010-08-12
co Ty znowu wymyśliłaś...pyszne,wypróbuję w niedzielę :)))
pozdrowionka,miłego dnia ;)
marata 2010-08-12
Apetycznie wygląda :)
wandy 2010-08-12
Schaboszczaki to moj najszybszy obiadek....czasem lubie odpoczac od garow i wtedy sa tylko kotlety z surowkami....wygodnie!
Pozdrowienia i buziaki! Wanda
anita591 2010-08-12
.Uśmiechu na twarzy.
...Słońca na niebie..
..Przyjaźni w sercu.
...To wszystko dla Ciebie ...
*MIŁEGO WIECZORU ŻYCZĘ BUZIACZKI ***
jonna 2010-08-12
Super obiad ,już gotowy, bo ja czasem nie mam głowy, aby coś wymyśleć. Miłego wieczoru Buniu!!
rudy13 2010-08-12
Grażynko, ja od zaglądania do Twojej galerii tyję..... patrzę i deka przybywają..... dobrze, że nie od razu kila...;))
pozdróweńka.... :))))
aniula 2010-08-27
Buniu widzę ,że same pyszności tu Nam serwujesz :-)schab podany inaczej...już wiem co zrobię na sobotę :-) dziękuje