Jako przyprawę do macerowania użyłam ketchupu śliwkowego .
Czas : 15 minut
Składniki :
4 kawałki filetów łososia ( bez skóry )
5 łyżek Ketchupu śliwkowego ( użyłam Kielecki , jak nie ma to zmieszać ketchup pikantny z sosem śliwkowym - Plum sauce )
pieprz mielony
1/2 szklanki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Dzwonka łososia posmarować Ketchupem śliwkowym - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).
Wyjąć .Osuszyć . Posypać pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .Po przewróceniu rozsmarować na łososiu połowę marynaty która została od łososia , a resztę włożyć w tłuszcz na patelnię ( poruszyć nią by marynata zmieszała się z tłuszczem). Ponownie obrócić rybę i dosmażyć .
Podaję z makaronem ryżowym .
dodane na fotoforum:
jonna 2010-08-13
Buniu, dopiero jestem po obiedzie, ale twoje zdjęcie spowodowało, kruczenie w brzuchu.
Dziękuję, za te smakowitośći:))
maria7 2010-08-13
DOBRY WIECZÓR!
Chociaż Jesteś -
- gdzieś daleko
jedno małe, krótkie słowo
podarować Tobie chcę.
Za obecność, miłe wpisy,
za sympatię, którą czuję,
za to, że po prostu Jesteś!
za to właśnie Ci DZIĘKUJĘ...
SERDECZNIE POZDRAWIAM!
KOLOROWYCH SNÓW!!!
DOBRANOC-BUZIACZKI:)))
PIEKNA FOTKA-PYSZNE JEDZONKO BUNIU!