Zwykła drobiowa wątróbka nabiera nie codziennego smaku owocowo- pieprznego .
Czas :30 minut
Składniki :
20 dag wątróbek drobiowych
2 jabłka
1 łyżka masła
4 łyżki oleju ( używam z pestek winogron)
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka galaretki wiśniowej ( wytrawnej- mało słodkiej )
2 łyżki natki pietruszki pokrojonej
maggi w płynie do smaku
1/3 szklanki wody
Wątróbkę posolić i popieprzyć i usmażyć na rumiano na maśle z 2 łyżkami oleju .Dołożyć galaretkę wiśniową i podlać wodą .Skropić maggi w płynie , podlać wodą i dusić aż płyn odparuje . Na drugą patelnię wrzucić pokrojone w pół plastry jabłka ( obrane z usuniętymi gniazdami nasiennymi ) , posypać pieprzem i dusić aż lekko zmiękną.
Dobrze komponują się z ryżem gotowanym na bulionie z kurkumą .
Do sosu można dodać słodkiej śmietanki zmieszanej z odrobiną mąki i zagotować - ale moim zdaniem jest to zbędne .
Posypać natką pietruszki .
dodane na fotoforum: