Aromatyczny łosoś z klasyczną przyprawa Teriyaki- + przyprawa piri-piri pycha .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 dzwonka z łososia
Sos Teriyaki ( ok 4 łyżki )
1 łyżeczka piri-piri
1/2 szklanki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
8 średnich pieczarek
Dzwonka łososia posmarować sosem teriyaki - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).
Wyjąć . Posypać przyprawą piri-piri . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .
Zdjąć rybę z patelni . Na tłuszcz włożyć pieczarki i usmażyć na rumiano. Wlać resztę marynaty , włożyć z powrotem rybę , skropić 2 łyżkami wody i dusić kilka minut.
Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada - słodycz sosu Teriyaki przełamana piri-piri nadaj łososiowi doskonałego smaku .
dodane na fotoforum:
maria7 2010-08-27
*****DOBRY WIECZÓR*****
.........((_,»*¯*« »*¯*«,_))
((_,»*¯**¯*«,_)) ((_,»*¯**¯*«,_))
Czas wszystko zabiera,
bo zabrać jest w stanie,
lecz nigdy nie zabierze tego,
co w sercu zostanie.
POZDRAWIAM SERDECZNIE,
ŻYCZĘ MIŁEGO WIECZORU,
SPOKOJNEJ NOCY,
PIĘKNYCH SNÓW.
POZDRAWIAM BUZIACZKI ZOSTAWIAM;)
bunia 2010-08-27
rudy13- hi hi - pewnie nie- zawsze możesz posypać połową albo popić piwkiem , albo zionąć ogniem, jak smok wawelski. Polecam zestawienie z Teriyaki - cudo.