Pomijając to , że lubię wędzonego kurczaka to jest to doskonały pomysł na ,, zapasowe " danie . Szczególnie , że teraz można kupić pakowane próżniowo udka .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/4 małej główki białej kapusty
1 wędzone udko z kurczaka
1 marchewka
2 cebule
30 dag pieczarek
2 mini kostki cebulowe Knorra
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 łyżka masła
5 łyżek oleju
sól
pieprz mielony
3 szklanki wody
2 łyżki mąki
Kapustę posiekać w paseczki . Zalać wodą , dodać utartą na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewką , kostkę bulionową .Dusić ok 30 minut. W tym czasie usmażyć na złoto na łyżce oleju cebulkę i zdjęć ją z patelni. Następnie na tłuszczu ( masło z 2 łyżkami oleju) smażyć na rumiano pokrojone na ćwiartki pieczarki .Przełożyć do kapusty cebulę i pieczarki . Włożyć też przekrojone na pół udko wędzonego kurczaka. Dusić jeszcze 30 minut tak by kapusta zrobiła się gęsta . Doprawić do smaku mini kostkami cebulowymi , solą ,pieprzem .
Zmieszać mąkę z 2 łyżkami oleju i rozprowadzić w kapuście. Zagotować .Udko przekroić na pół .
Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem , posypane natką pietruszki .
dodane na fotoforum:
maria7 2010-08-30
....WITAM CIĘ SERDECZNIE !!!
Nieważne kim ktoś jest,
nieważne skąd przybywa.
Nieważne jaki status ma,
ani jak się nazywa.
Ważne natomiast, czy w sercu ma,
dobro, szacunek i miłość.
Ważne też,jaki dla innych jest -
bo to jest ważne,
a nie kim jest....
POZDRAWIAM I UŚMIECH SERCA
ZOSTAWIAM :)))
WSPANIAŁEGO WIECZORKU
I SUPER POGODY- BEZDESZCZOWEJ
(U MNIE LEJE I ZIMNO ZALEDWIE 10 ST)
ALE PYSZNOSCI SERWUJESZ BUNIU,
JAK WRÓCĘ DO DOMU- TO WYKORZYSTAM
TWOJE WSPANIAŁE PRZEPISY- BUZIACZKI:)))
jonna 2010-08-30
WITAJ BUNIU,MISTRZYNI ZŁOTEJ PATELNI!!
Znowu nowe danie, zmysły nasze kręci.
POZDRAWIAM SERDECZNIE:))
rudy13 2010-08-30
za wędzonym udkiem średnio przepadam, ale można zrobić z takim pieczonym.... myślę, że też będzie smakowało...
pozdrówka... :))
bunia 2010-08-30
rudy13- a no nie jestem pewna czy będzie tak samo smakować - kapucha lubi wędzonkę - ja skórki psu oddaję z wędzonego bo nie lubię - ale miesko podduszone w kapustce pycha.