,, Skurczony ,, gulasz  wg Buni :

,, Skurczony ,, gulasz  wg Buni :

Uwielbiam kurki- nie mogłam sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

50 dag wieprzowiny od szynki lub schabu ( chudziutkie )
4 duże cebule
25 dag kurek
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
1 kostka ,, Bulion wieprzowy Knorra ( lub inna ulubiona rosołowa )
1 kostka mięsna Knorra ( lub inna ulubiona )
2 łyżki mąki
3 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego koperku

Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , kostkę mięsną i Bulion wieprzowy . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości.
Kurki oczyścić, większe przekroić - małe zostawić w całości .Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku.
Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Doprawić do smaku.
Gdy gulasz jest już gotowy dołożyć kurki i koper , a potem dusić wszystko razem przez moment by smaki się połączyły .
Dodałam do gulaszu koper choć to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący ale kurki kojarzą mi się zawsze z lekko koperkową nutką . I muszę przyznać , że był to strzał w dziesiątkę .

dodane na fotoforum:

airiam

airiam 2010-09-01

pysznie wygląda i zapewne pyszny..;))

jonna

jonna 2010-09-01

Nigdy kurek nie kupowalam.Myślę że są twarde. A te kluski, czy bułeczki, to są takie buchty z ciasta drożdżowego?
Buniu, miłego, spokojnego wieczoru:))

labcia

labcia 2010-09-01

Oj Buniu, ale narobiłaś mi apetytu :))

bunia

bunia 2010-09-01

jonna- kurki są pyszne - jędrne i króciutko się je dusi - jak raz spróbujesz to polubisz na zawsze .A kluski to knedel taki gotowany na parze albo w serwecie ( ten akurat jest kupny- tylko podgrzałam )

ondra

ondra 2010-09-01

W samą porę, bo mam kurki i potrzebuję pomysłu. Dziękuję :)))

aneciaa

aneciaa 2010-09-01

a ja akurat mam duuuuuuuuuuzo kurek

malybok

malybok 2010-09-02

zbieranie grzybów już się zaczęło więc przepis na czasie,należy go wypróbować:)

rudy13

rudy13 2010-09-02

jejciu kurek ze sto lat nie jadłam, na pieczarkach ciągle jadę..... zwyczajowo apetytu mi narobiłaś, a tu taka późna pora....
pozdróweczka.... :)))

lisek52

lisek52 2010-09-02

Pyszne sezonowe jedzonko.Dobranoc:))))

irena56

irena56 2010-09-02

Przyjaźni potrzebujemy jak wody.....
bez niej usychamy jak kwiaty.
Człowiek posiadający przyjaciół.....
ma prawo czuć się bardzo bogaty !!!

Pozdrawiam i życzę miłego czwartku.

eliska5

eliska5 2010-09-02

wspaniały gulasz,kurki są przepyszne,u mnie najczęściej w jajecznicy:)

dodaj komentarz

kolejne >