Pamiętacie wierszyk ,, Na jagody "M. Konopnickiej ? Zaczytywałam się nim .A kiedy dziś zrobiłam pierożki z jagodami to tytuł sam się nasunął .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
ok 20 łyżeczek umytych i odsączonych jagód + trochę do posypania
cukier
kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem posypane jagodami .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
dodane na fotoforum:
eporemb 2010-09-06
uwielbiam pierogi ,wszystkie...
ciekawe robienie ciasta,teraz tak zrobię
WSPANIAŁEGO NOWEGO TYGODNIA.
--SERDECZNIE POZDRAWIAM--
halinag 2010-09-06
też robię pierogi z zaparzanego ciasta są zawsze mięciuteńkie tylko ja muszę zrobić większą ilość na 1/2 kg mąki najmniej.
Ja na 1/2 kg mąki daje 1/2 l wrzątku tam rozwiercam żółtko robię dołek w misce z mąką i wlewam zarabiam łyżką drewnianą potem wyrabiam chwilę na stolnicy wkładam ciasto do miski przykrywam ściereczką i sobie po kawałku wałkuje i wycinam.
A czy im robisz zimną kąpiel po ugotowaniu ? bo ja tak ...pozdrawiam
halinag 2010-09-06
Buniu jadłam w Bieszczadach pierogi z farszem rusko-kapuścianym/kiszona kapustka/ kraszone duszoną cebulką...pycha robiłaś takie?
bunia 2010-09-06
iris46- nie jajka nie dodaję - takie bez jajka sa mięciusieńki .
Halinag- z ruskim z kapusta nie robiłam - ciekawy pomysł- dzięki muszę spróbować - a ,,kąpieli " nie robię - gotuję tyle ile zjemy na bieżąco , albo rozkładam na tacce i studzę - muszę spróbować - po prostu hartujesz je ?
maria7 2010-09-06
WITAM SERDECZNIE BUNIU!
PYSZNIUTENKO TU CIEBIE- DZIĘKUJĘ POCZĘSTOWALAM SIĘ!
ZYCZĘ MILUTKIEGO WIECZORKU- POZDRAWIAM SERDECZNIE:)))
jonna 2010-09-06
Dawno nie jadłam pierogówm muszę kiedyś zrobić.A narazie jak
można, to sie częstuję.
Dobranoc Buniu:))
rudy13 2010-09-06
no... dziś ciekawych rzeczy się dowiedziałam... dziewczyny też mają pomysły... u mnie ostatnio na tapecie kluski ze śliwkami.... czyli sezonowo...
pozdrówka.... :)))
halinag 2010-09-07
Buniu podpatrzyłam i je teraz hartuje po ugotowaniu szybciutko wkładam do garnka z zimną wodą na moment,potem na durszlak i do miski lub garnka ale wcześniej skropionego lekko oliwą aby się nie skleiły.Od kiedy znam tą metodę robię już tylko takie..
Do tej wrzącej wody dodaję jedno żółtko do ciasta nie całe jajko rozmieszam trzepaczką i wlewam do ciasta jest bardzo pulchne to ciasto ....witam i pozdrawiam
re: a do farszu który wcześniej Ci podałam przychodzi pieprz ziołowy
aloj84 2010-09-07
Ja robię z kapustką kiszoną ale nie ruskie tylko ziemniaczki + kapucha+ cebulka + przyprawy.
halinag 2010-09-07
Jolu te co jadłam w Bieszczadach był jeszcze ser do tej Twojej składanki .... były pycha naprawdę