Wędrówki z kaszanką :

Wędrówki z kaszanką :

Wydawało by się , że kaszanka to typowo polski produkt . Nic bardziej błędnego .Jest podawana w wielu krajach ( Niemcy, Anglia , Francja ) .Zainspirowana doprawianiem lawendą przeniosłam się do Prowansji.
Czas : 20 minut
Składniki :
2 średniej wielkości cienkie kaszanki
1 cebula cukrowa
1 łyżeczka miodu ( użyłam lawendowego - może być inny )
majeranek
szczypta suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
szczypta otartej suszonej lawendy ( ostrożnie bo ma lekko gorzkawy smak )
pieprz mielony
sól
olej z pestek winogron
mielona papryka
Z cebuli ukroić dwa plastry i podzielić na ,, obrączki " .Skropić je miodem i posypać papryką .Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią krążki cebuli .Karmelizować ją przewracając . Zdjąć na papierowy ręcznik kuchenny i odsączyć z tłuszczu.
Oczyścić patelnię . Wlać 3 łyżki oleju i zeszklić na nim drobno pokrojoną resztę cebuli. Dodać obraną ze skórki kaszankę - pokrojoną w plastry . Smażyć na rumiano ( rozdrabniając widelcem ).Doprawić do smaku majerankiem ,oregano, bazylią , pieprzem i szczyptą lawendy .
Podawać obłożoną karmelizowaną cebulką ( cebulkę podgrzać na suchej patelni przed podaniem ) i plastrami usmażonych na złoto ziemniaków.
Kaszanka z prowansalskimi smaczkami- niby to samo a inaczej.

dodane na fotoforum:

gabi99

gabi99 2010-09-07

Pięknie podana

anita591

anita591 2010-09-07

Pozdrawiam wszystkiego dobrego przesyłam

rudy13

rudy13 2010-09-07

a dziś w sklepie spogladałam na kaszankę ze smakiem, ale bez pomysłu.... hi hi hi... a tu taka niespodzianka, można spróbować takiej wersji.... :))

lisek52

lisek52 2010-09-08

Też lubie podsmażaną kaszaneczke z przyprawami...
Ta jest ładnie podana...Pozdrawiam:)))

ondra

ondra 2010-09-08

Chyba czytasz w moich myślach :))) Wczoraj zrobiłam krupnioki z kapustą zasmażaną :))) Były wyśmienite. Muszę zrobić wg Twojego pomysłu :))) Pozdrawiam serdecznie :)))

dodaj komentarz

kolejne >