Zdrowa, smaczna, prosta w przygotowaniu, tania surówka .
Czas : 30 minut ( lub 10 jeśli mamy gotowe buraczki zawekowane )
Składniki :
3 buraczki ( lub słoiczek zawekowanych buraczków na surówkę - zwykłe nie zakwaszane , nie solone )
1/2 cebulki ( małej
1/2 białej części pora
sok z cytryny
sól
pieprz mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron
miód płynny do smaku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Buraczki ugotować do miękkości . Ostudzić . Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Dodać usiekaną drobno cebulę i pokrojony w paseczki por. Doprawić sokiem z cytryny, solą , miodem , olejem i pieprzem mielonym . Wymieszać .
Podawać posypane szczypiorkiem .
dodane na fotoforum:
bunia 2010-09-20
Zupełnie zwyczajnie - to normalne buraczki z olejem tylko zamiast cukru jest miód i dodatkowo por i szczypiorek ( wolę miód niż cukier- a por i szczypiorek są delikatniejsze niż cebula .Ostatnio preferuję używanie szczypiorku- a szczególnie białych jego części tych przy cebulce )
guniu72 2010-09-21
lubię buraczki do obiadu, ale takich jeszcze nie jadłam. FASCYNUJĄCA TA BURACZANA RÓŻA :)