Odmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
4 duże kotlety schabowe bez kości
4 cienkie paseczki wędzonej słoninki ( tak by były krótsze niż szerokość kotleta , a grubości ok 0,5 cm )
4 łyżki drobno pokrojonej surowej wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska inne wędzonki )
1 średniej wielkości korniszon przekrojony na ćwiartki
4 paski skórki z razowca ( długości takiej by mieściła się na kotlecie )
4 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
mielony pieprz
sól
4 średniej wielkości cebule
4 łyżki mąki
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1 kostka mięsna Knorra ( lub zamiennie inna przyprawa tego typu )
Kotlety rozklepać na duże , foremne płaty. Posmarować musztardą Posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć kawałek skórki razowca, kawałek korniszona, łyżkę wędzonki, pasek słoninki, kilka ,, piórek " cebuli. Założyć brzegi. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać tłuszcze i obsmażyć zrazy na rumiano. Przełożyć do garnka. Na pozostały na patelni tłuszcz wsypać pokrojoną drobno cebulę i usmażyć na rumiano. Dołożyć do zrazów. Zalać wodą . Dołożyć kostkę bulionową i dusić ok 1 godziny , aż cebula się rozgotuje a płyn odparuje o połowę tworząc rumiany, gesty sos , doprawić do smaku.
Podawać z kaszą .
dodane na fotoforum:
pauza 2010-09-21
Buniu będzie na urodaizdrowie.pl konkurs z super nagrodami z marką KAMIS, myślę tylko czy zrobić na Dania z grzybów czy Dania jednogarnkowe, czy Dania z ziemniaków
kas13 2010-09-21
spokojnej nocki, dobranoc...
cherney 2010-09-22
mmm pychocinka :)