Tą zupkę gotuję każdej jesieni - bardzo lubię dynię na pikantnie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni ( bez pestek )
1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
1 duża cebula pokrojona w ,,piórka "
2 średnie marchewko pokrojone w kosteczkę
2 szklanki bulionu drobiowego ( jak nie mamy rosołu to może być z kostki bulionowej- używam drobiową Knorra )
4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano )
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Warzywa ( dynia, ziemniak, cebula, marchew ) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym gazie ). W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. .Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem . Doprawić do smaku .Dodać masło i zagotować .
Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką i grzankami lub chrupiącą bagietką ( wolę z grzankami z chleba tostowego ).
dodane na fotoforum:
saline 2010-09-25
w0w pamietam ten smak z dziecinstwa - dziekuje za przepis napewno go wyprobuję pozdrawiam serdecznie
slay1 2010-09-25
witam :)
czy możesz mi polecic jakiś przepis na żurawinę do mięs tylko bez dodatków???????????
rudy13 2010-09-27
zupka krem z dyni z grzankami.... palce lizać, ja czasem robię placki ziemniaczano-dyniowe.... u mnie schodzą piorunem...